Pagina's

vrijdag 4 januari 2013

Wat aten we als aperitiefhapjes op oudejaarsavond?

Tijdens de vakanties, wanneer de koters thuis zijn, is het altijd moeilijk om eens blogmomenten te vinden.
Maar zie, ze liggen rustig te dromen in hun bedje en eindelijk kan ik bloggen wat ik voor oudejaarsavond heb gemaakt als aperitiefhapjes. 

Elk jaar vieren we het met bevriende koppels en elk jaar is het bij iemand anders. Maar elk jaar maak ik ook de aperitiefhapjes. Het is iets wat ik heel graag doe en de vrienden zijn er ook steeds over te spreken. (Als ik me even zo bescheiden mag opstellen? ;-)) 

Alleszins, dit jaar heb ik gekozen voor een verfijnd hapje en 2 makkelijke hapjes.  Neen, ik heb ze niet zelf uitgevonden. Dit ga ik onmiddellijk toegeven. Twee hapjes heb ik geleerd tijdens een kookworkshop van Christine Van Imschoot en het 3de heb ik uit het kookboek Mijn Pure Keuken 2 van Pascale Naessens.

Trouwens, Christine Van Imschoot heeft ook een schitterend kookboek geschreven: Food & the City. Buiten heerlijke recepten vind je ook leuke foodshoppingadresjes in Gent, Parijs, Londen, New York ... Het boek  is een echte aanrader en te verkrijgen in de betere boekhandel.

Het eerste hapje: Scampi met sinaasappelmarinade, safraanroom, Indische crumble en gepekelde komkommer (4p)

Ingrediënten: 

Voor de gepekelde komkommer: uiteraard komkommer, 1dl water, 1 el zout en een scheut azijn (blauw handje)
4 gepelde en schoongemaakte scampi
2 el zure room
klein oranje potje safraan (de helft hiervan)
Voor de marinade: 1 teentje look, 50ml olijfolie, sap van 1 sinaasappel, 1/2 el witte wijnazijn, 1/2 kl kerriepoeder
Voor de Indische crumble: 50 gr boter, 50 gr bloem, 50 gr geraspte kokos, 15 gr suiker, 1/2 tl gemberpoeder, zeste van 1/2 limoen, 1/8 tl korianderpoeder, 1/8tl paprikapoeder, peper en zout. 

Bereiding:

Voor de pekel: het water, het zout en de azijn aan de kook brengen, vuur afzetten, pot eraf en de komkommerslierten (met een dunschiller het aantal slierten erafhalen die je nodig hebt dus in dit geval 4) erin leggen. Laat maar even trekken (oftewel pekelen).
Voor de safraanroom: de zure room met het 1/2 potje safraan (je weet wel, die superkleine oranje potjes in een glazen kruidenpotje) mengen.
Voor de marinade: look, olijfolie, sinaassap, witte wijnazijn en de kerriepoeder mixen en gooi maar die scampi erin.
Voor de crumble: de boter, bloem, geraspte kokos, suiker, gemberpoeder, zeste, korianderpoeder, paprikapoeder, peper en zout verkruimelen en afbakken op 180°. 
Voor de scampi: haal de scampi uit de marinade, bak in de oven op 200° tot het gaar is.

Afwerking:

Leg in een glaasje of schaaltje een toefje safraanroom, daarop de afgekoelde scampi. Besprenkel wat met de marinade, leg er een opgerold gepekeld komkommersliertje op en versier met de crumble. 

Recept: Christine Van Imschoot - kookworkshops in Oosterzele.

Het tweede hapje: Glaasje met ricotta, komkommerbrunoise, zalm en truffelmayonaise (4p)


Ingrediënten: 

sap van 1 limoen
peper en zout
olijfolie
1 el brunoise van komkommer
4 kl ricotta
4kl truffelmayonaise
4 kl zalm uit blik
zwarte kaviaar of lompviseitjes

Bereiding:

Meng de ricotta met 1 el brunoise van komkommer en kruid dit mengsel met peper en zout.
Leg 1 kl zalm in een glaasje, daarop 1 kl truffelmayonaise en vervolgens 1 kl ricottamengsel. 
Besprenkel het geheel met een beetje limoensap en een beetje olijfolie. 
Werk af met zwarte kaviaar of lompviseitjes.
Je maakt dit op voorhand en plaatst dit lang genoeg in de frigo: het ricottamengsel moet immers zeer koud zijn.

Recept: Christine Van Imschoot - kookworkshops in Oosterzele.

Het 3de hapje: Scampiballetjes

Ok, het ziet er misschien niet uit op het eerste zicht ... en op het tweede zicht ook niet. Maar echt, dit is heeeeeerlijk! Er wordt hier steeds om gevochten op feestjes en daarom is er ook telkens vraag naar als ik aperitiefhapjes maak. Ik heb het hier op een apart schaaltje gepresenteerd maar uiteraard kun je het ook gewoon in een grote kom serveren met prikkertjes erbij. En neen, het is echt niet moeilijk. 
Het recept vond ik in het kookboek Mijn Pure Keuken 2 van Pascale Naessens. Ik vind haar trouwens heel goed. Al meerdere malen heb ik recepten uit haar boeken gehaald en telkens had ik er succes mee. 

Ingrediënten:

500 gr scampi
10 champignons
verse kruiden zoals peterselie, dille, basilicum, rozemarijn, tijm, oregano ... (kies zelf maar wat je in je kruidentuin hebt staan of in huis hebt: als het maar vers is)
2 teentjes knoflook
olijfolie

Bereiding

Maak de champignons schoon, snijd ze in kleine stukjes en stoof ze gaar in olijfolie met peper en zout.
Pel de scampi, verwijder het darmkanaal en snijd de scampi in grote stukken. De knoflook en de kruiden snijd je heel fijn.

Voeg alles samen in de blender: scampi, champignons, kruiden en knoflook. Kruid met peper en zout, giet er een scheut olijfolie bij en mix alles tot een puree. Opgelet, er mogen nog wat stukjes inzitten maar zorg ervoor dat alles goed gemengd is.


Maak kleine balletjes (met de hand of zo'n klein ijsscheppertje dat je bij de kookwinkel kunt kopen - ik heb het mijne bij Doen in Gent op de Brabantdam gekocht). 
Leg de balletjes op een ovenplaat (die plaat bedek je met bakpapier of zo'n siliconen matje dat Jeroen Meus ook gebruikt) en bak ze 15 minuten op 180°C.

Recept: Pascale Naessens - Mijn Pure Keuken 2 

Eet smakelijk en vooral ... geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten